EASYLIFE

Ezért ne szárítsd soha a ruháidat a lakáson belül!

Ezért ne szárítsd soha a ruháidat a lakáson belül!

 

 

Kézenfekvő, hogy a ruhákat a lakásban szárítsuk, főleg akkor, amikor épp nem tombol kint a kánikula. Ha te is így tettél eddig, olvass tovább!

Ártatlan dolognak tűnik, hogy ne a szabadban szárítsuk a ruhákat, pedig a kutatók szerint ez rossz szokás, komoly egészségügyi kockázatai lehetnek a lakáson belüli ruhaszárításnak. Az ausztrál NSW Egyetem állandó óraadójának véleménye szerint a „rossz szokás” nagyban hozzájárul a lakás penészesedéséhez, valamint a poratkák szaporodásához, akik köszönik, párás, nedves környezetben érzik magukat a legjobban.

A szakember szerint egy penészes otthon még azoknál is növeli az asztma kialakulásának veszélyét, akik egyébként nem hajlamosak rá. Azoknál pedig, akik a betegségben szenvednek, a beltéri ruhaszárítás súlyosbíthatja a tüneteket. Dr. Osborne szerint a helyzet főleg télen válik kritikussá, amikor az emberek idejük nagyrészét amúgy is a lakásban töltik.

„Nem elég a nedves ruha okozta pára, ilyenkor számolni kell a főzés, illetve a fürdés vagy zuhanyzás okozta gőzzel is. Ha egy lakásban nincs megfelelően megoldva a szellőztetés, könnyen felszaporodik a pára, ami aztán az ablakokon és a falakon csapódik le, végül pedig penészedést okoz.” A szakember arra is rámutat, hogy a modern otthonok kifogástalan szigetelése is növeli a párásodás, ezzel pedig a penészedés valószínűségét.

Kommentek

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!