EASYLIFE

10 meglepő dolog, amit még biztosan nem tudsz a testedről

 

 

Tíz meghökkentő tény, amire nem is gondoltál volna a szervezeteddel kapcsolatban.

1. A szervezet képes aszpirint előállítani

Az emberi szervezet is képes növényekből előállítani szalicilsavat, ami az aszpirin gyulladásgátló, fájdalomcsillapító összetevője.

2. A nyelv mintázata egyedi

Mint az ujjlenyomatunk, van egy csakis ránk jellemző „nyelvlenyomatunk” is, melyet igen nehéz lenne hamisítani.

3. A vakbél nem is olyan fölösleges szerv, mint hittük

Ez a kis nyúlvány a belekben lévő hasznos baktériumok rejtekhelye vagy „védelmi háza”. A beleket gyakran éri támadás, amely könnyen felborítja a bélflóra egyensúlyát. A vakbélben tárolt baktériumok azonban átvészelnek bármilyen káreseményt, majd ezt követően kiszabadulnak búvóhelyükről, és újra benépesítik a beleket, így támogatják a bélflóra újjáépülését.

4. Az emberi test világít a sötétben

Egy japán tudós készített először az emberi testről olyan ultraibolya-érzékeny kamerával felvételt, melyen láthatók azok a test által kibocsátott halvány fények, melyeket szabad szemmel nem vagyunk képesek érzékelni. A kép alapján a legerősebben fénylő testrészeink az arcunk, a nyakunk és a fejünk. 

5. A délutáni szunyókálás növeli a teljesítőképességet

Ráadásul még a szívműködésnek is jót tesz. Egy kísérlet adatai szerint azok a felnőttek, akik legalább hetente háromszor éltek a délutáni alvás lehetőségével, 37 százalékkal csökkentették a szívinfarktus veszélyét.

10 meglepő dolog, amit még biztosan nem tudsz a testedről

6. Az orgazmus a férfiakat tüsszentésre késztetheti

Ezt egy apró agyi működészavar okozza. Az agy orgazmusközpontja ugyanis közvetlenül a tüsszentés és az ásítás központja mellett található. Előfordul néha, hogy az egyik központ aktiválja a másikat. Ha egy férfi tehát ásít szex után, akkor az nem az unalom jele, épp ellenkezőleg!

7. A fehér bőr az idők folyamán alakult ki

Abból az evolúciós tényből kiindulva, miszerint az emberek elődjei Afrikából származtak, elvileg mindannyian fekete bőrűnek kellene lennünk. A különböző bőrszínek az idők folyamán alakultak csak ki, annak következtében, hogy az emberek elkezdtek vándorolni, és egyre távolabb költöztek az Egyenlítőtől. 

8. A sarkunknál a legvastagabb a bőrünk

Bőrünk a szemünk alatt és a szemhéj környékén a legvékonyabb, mindössze 0,5 mm vastagságú, a tenyerünkön és a talpunkon pedig eléri a 4 mm-es vastagságot. Testünk legvastagabb bőrfelülettel rendelkező testrésze pedig a sarok.

9. Mérgező anyag van a szervezetünkben

Ez a mindent szétmaró gyomorsav (sósav) még a fémeket is képes kikezdeni. Sósavra azonban szükségünk van az emésztéshez és a fehérjék lebontásához.

10. Az emlékezést segítik bizonyos testtartások

Agyunk az eseményeket a hozzájuk kapcsolódó érzésekkel és mozdulatokkal együtt tárolja el. Mint egy egységcsomag: érzés, történet, színek, illatok, mozdulatok. Gyorsabban és tisztábban emlékszünk bármire, ha ugyanabban a pózban vagyunk, melyben az eseményt átéltük.

Kommentek

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!