EASYLIFE

Még az orvosok is ledöbbentek ezen

 

 

Egy beteg testében nem emberi rákos sejteket találtak.

A kolumbiai férfi hónapokig lázas volt, köhögött és rohamosan fogyott, ezért felkereste az orvosokat. Tíz évvel korábban HIV-et diagnosztizáltak nála, de nem szedte a gyógyszereket. A CT-vizsgálat daganatokat állapított meg a tüdőben és a nyirokcsomókban, a szövettani vizsgálat után a sejtek mikroszkópos vizsgálata megállapította, hogy csakugyan rákos sejtekről van szó, de ezek tízszer kisebbek, mint az emberi sejtek. Egy DNS-teszt végül kiderítette, hogy a rákos sejtek egy törpe galandféregtől származnak amely a páciensben élősködött. 

Rákos féreg miatt halt meg egy HIV-fertőzött beteg

A kutatók elmélete szerint a HIV-fertőzöttség miatt az immunrendszer nem reagált a betolakodóra, így az akadálytalanul növekedhetett. A galandféreg sejtjeiben végül mutációk alakultak ki, amitől rákosak lettek. A beteg a diagnózis felállítása után 72 órával meghalt.

Az esetet leíró tanulmány – mely a New England Journal of Medicine című szaklapban jelent meg – az első, amely arról számol be, hogy egy gazdaszervezet a benne élő parazita rákjától lett beteg. Ennek ellenére valószínűleg nem annyira ritka – világszerte milliókat érint a HIV és a galandféreg-fertőzés, így számos, a mostanihoz hasonló megbetegedés maradhat észrevétlen.

Kommentek

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!