EASYLIFE

Alzheimer 40 évesen? – Nyolc figyelmeztető tünet

 

 

Egyre több idős ember szenved Alzheimer-kórban, de mára már a fiatalabb korosztályban is előfordul a diagnózis. A következő jelekre figyelj, hogy időben észrevedd ezt a betegséget.

1. Gyakori botladozás

Az Alzheimer-kór egyik első jele, ha valaki képtelen egyszerre menni és beszélni, mert megosztott figyelem szükséges hozzá. A betegek többsége ezért automatikusan lassabban kezd járni, gyakran megbotlik, és meg-megáll, amikor beszélni akar. Az biztos, hogy aki képes séta közben visszafelé számolni, megnyugodhat: minden rendben van vele.

2. Memóriavesztés

Az alzheimeres leépülés először a rövid távú memóriát érinti: azt felejtjük el, amit pár perce hallottunk. Aki vissza tud mondani egy telefonszámot, rögtön azután, hogy elmondták neki, annak nem kell aggódnia.

3. Eltévedés

A korai tünetek között megjelenhet a gyakori eltévedés is. Az alzheimeres beteg ilyenkor nem tudja könnyen kijavítani ezt a tévedést, kétségbeesik, és csak nagyon nehezen talál haza, noha alapvetően ismerős környéken jár.

4. Logikátlan pénzügyek

Sok beteg esetében a hozzátartozók számára az első gyanús jel, hogy a korábban óvatos, előrelátó hozzátartozó hirtelen költekezni kezd, méghozzá teljesen logikátlan módon. Drága háztartási gépet vesz házaló ügynököktől, de közben nem fizeti be a gázszámlát, azt állítva, hogy a szolgáltató nem érdemli meg, hogy utaljon neki.

5. Nem megy a gombolás

A betegség során sérülnek a finommotoros képességek, így egyre több nehézséget okozhatnak az olyan tevékenységek, mint a gombolás, a cipő bekötése vagy a nyakkendő megkötése. 

6. Kallódó tárgyak

Az Alzheimer-kórban szenvedőkre jellemző, hogy kifejezetten furcsa, bizarr helyekre pakolják a dolgaikat: a papucsot a sütőbe, a kulcsot a mélyhűtőbe. És később sem emlékeznek rá, hogy ezt ők tették volna. Sokan annyira felháborodnak és megijednek, amikor ezt tapasztalják, hogy meggyanúsítják a velük együtt lakókat is, hogy gonosz tréfát űznek velük.

7. Elveszett idő

Néha perceket is óráknak éreznek, és halálra aggódják magukat, hová tűnt a házastársuk, aki csak tejért ugrott le. Máskor fel se tűnik nekik, hogy már órák óta csapot pucolnak, vagy ugyanazt a polcot törölgetik újra és újra.

8. Látászavar

Az alzheimereseknek nem a szemükkel van gond, hanem a látottak megértésével. Aki sokat vezet, annak számára riasztó lehet rádöbbenni, hogy újabban képtelen felmérni egy másik tárgy távolságát vagy sebességét, esetleg két különböző színű dolgot. 

Kommentek

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!