EASYLIFE

Ezt csinálja a mikrohullámú sütő az ételeinkkel

 

 

A mikróról már számos tévhit és legenda kering, melyek szerint káros az egészségre és mind meghalunk tőle. A tudomány azonban azt mondja, nincs baj a mikrohullámú sütővel, sőt akár még több tápanyag is maradhat az így felmelegített élelmiszerben.

„Ha mikorhullámú sütőt használunk, kevesebb tápanyag megy veszendőbe, mint a főzés, vagy olajban sütés esetén” – magyarázta a Huffington Postnak Dr. Guy Crosby, a Harvard egyetem közegészségügyi karának adjunktusa. „Mivel ez egy száraz hevítési eljárás és mivel rendkívül gyors folyamatról van szó, ezért a tápanyagok csak rövidebb ideig vannak kitéve a mikrohullámok által generált hőnek.”

Néha a mikrohullámú sütő jobb, mint a főzés

Bizonyos, hőre érzékeny tápanyagok, mint például a B-, vagy C-vitamin lebomlanak a főzés során, azonban más anyagok, mint például a paradicsom színét biztosító antioxidáns likopin, vagy a sárgarépában megtalálható béta-karotin hatásfoka épp a hevítéstől növekszik. Hosszan főzve azonban ezeknek a vegyületeknek is csökken a mennyisége. A mikrózás azonban csak rövid ideig hevíti az ételeket, ezért kevesebb tápanyag bomlik le hatására.

„Ha ételt melegítünk, mindegy, hogy mikrohullámú sütőt használunk, főzünk vagy sütünk, ez csökkenteni fogja a hőre lebomló tápanyagok mennyiségét” – tette hozzá Dr. Don Schaffner, a Rutgers egyetem táplálkozástudományi karának professzora. Minden attól függ, hogy milyen konkrét tápanyagról, mekkora hőmérsékletről és mennyi időről van szó.

Mi a legjobb főzési módszer?

Dr. Crosby és Dr. Susan Nitzke, a University of Wisconsin-Madison táplálkozástudományi karának professzora szerint a gyors főzési módszerek (gőzölés, mikrózás) a legjobbak, legalábbis a tápanyagok mennyiségének maximalizálására.

„Nincs olyan, hogy a legjobb főzési módszer” – tette hozzá a HuffPost Science-nek nyilatkozva Dr. Ashim Datta, a Cornell egyetem biologiai és környezetmérnöki karának professzora. Minden attól függ, hogy milyen élelmiszerről, milyen elkészítési módról és milyen konyhai eszközről van szó. A lényeg az, hogy ha valamit vízben főzünk, sok tápanyag veszendőbe megy. Ha a mikrohullámú sütőben melegítünk valamit víz nélkül, ez jóval gyorsabban készen lesz, és így nincs idejük lebomlani a tápanyagoknak. Ezen felül azonban más, általános összefüggést nem lehet  megállapítani.

Címkék: ,

Kommentek

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!